Escare

TRATAMENTUL ESCARELOR CU PRODUSELE BIOTITUS® Derma 

Escara (ulcerul de presiune) este o afectare localizata a pielii si/sau a tesuturilor subcutanate, in mod uzual in jurul proeminentei oaselor, ca rezultat al presiunii sau a presiunii combinate cu transpiratia si/sau frictiunea. Multe zone ale corpului pot fi afectate de ulcerul de presiune, in special zona sacrala si calcaiul.

Persoanele cu mobilitatea afectata (exemplu, cele cu atrofii musculare spinale) sunt cele mai vulnerabile la ulcerele de presiune. Alti factori predispun la dezvoltarea ulcerului de presiune, sunt nutritia necorespunzatoare, afectarea senzatiilor, incontinenta si afectarea starii fizice si mentale.

Zonele predispuse la ulcerele de presiune sunt: 

Tabelul 1

Zona corpului

Proeminenta osoasa

Observatii

Fese

Ischion

Poate sa apara la pacientii imobilizati in fotoliu sau care stau in sezut perioade mari de timp

Partea superioara exterioara a coapsei

Femur

Poate sa apara la pacientii care petrec perioade mari de timp in pat

Calcai sau laba piciorului

Calcaneus

Poate apare la pacientii din categoriile de mai sus

 

 

Partea din spate a capului

Occiput

Poate sa apara la pacientii care petrec perioade mari de timp in pat

Partea inferioara a spatelui

Sacrum

Poate sa apara la pacientii care petrec perioade mari de timp in pat

Tratamentele complementare ale escarelor pot include:

·         Tratamentul local al ulceratiei, incluzand asigurarea mediului umed propice vindecarii si folosirea pansamentelor antimicrobiene 

·         Debridarea  (indepartarea tesuturilor moarte)

·         Pastrarea tesuturilor sanatoase din jurul ulceratiei curate si usor umezite 

·         Interventii chirurgicale, inclusiv grefarea, in cazul anumitor pacienti.

Tratamentul escarelor cu produsele BIOTITUS® Derma

Unguentul BIOTITUS® Derma sau compresa impregnata evita contaminarea cu urina sau fecale, în cazul în care pansamentul primar este acoperit cu un pansament secundar din filmul poliuretan semipermeabl sau un pansament adeziv semipermeabl. Chiar si in cazul in care plaga este contaminata, datorita efectelor bactericid si bacteriostatic si proprietatilor antifungice, efectele sunt minime.

Utilizarea temporara a unui cateter Foley (sau cateterizarea intermitenta) ar trebui sa fie luate în considerare în cazul în care contaminarea cu urina persista.

Daca ulceratia contine tesut necrotic, utilizarea produselor BIOTITUS® Derma favorizeaza debridarea autolitica, prin utilizarea in combinatie cu pansamente ocluzive. Autoliza foloseste enzimele proprii organismului (MMP) si este favorizata de de umiditate. În plus, unguentul BIOTITUS® Derma este bogat în provitamina A, care asigura hidratarea tesuturilor.

Cazuri